Wirwar aan ecolabels en keurmerken…

Vorige week stond er op MT.nl een artikel over de overvloed van groene ecolabels voor producten. Ook wij hebben in het verleden al eens geschreven over greenwashing en de wirwar aan groene keurmerken voor duurzame producten.

De consument vraag steeds meer om duurzame producten. Het hebben van een keurmerk kan daarom ook helpen om een onderneming een ‘groen’ duurzaam karakter te geven.  Daarom is er de afgelopen jaren ook een enorme wildgroei aan ecolabels ontstaan. Het aantal bio-, fairtrade-, mvo- en ecolabels is exponentieel gegroeid. De Ecolabel Index telt inmiddels internationaal ruim 400 keurmerken!!

De complexiteit zit hem in het feit dat 1) iedereen een eigen keurmerk kan opstellen en 2) ieder keurmerk haar eigen richtlijnen heeft. Hierdoor is er een grote diversiteit aan ecolabels ontstaan. Deze mate van vrijheid bevordert de transparantie voor de consument niet. Ook is hierdoor de status en de waarde van een ecolabel onduidelijk.

Dit is ook iets waar wij mee te maken krijgen. Onze ondershirts zijn helaas nog niet gecertificeerd. Wel voldoet het gebruikte katoen aan de criteria van het GOTS textiel keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat het door ons gebruikte katoen dan ook 100% biologisch katoen is.

Dilbert goes greenwashing
Geef een reactie