Waarom kiezen voor biologisch katoen?

Kwaliteit gaat bij ons voor alles. Maar bij de start van Witteboorden hebben Robbert en ik ook gekeken hoe we onze witte T-shirts kunnen vergroenen. Dat is dan ook de reden dat we voor onze Witteboorden T-shirts hebben gekozen om 100% biologisch katoen te gebruiken. Het gaat om GOTS gecertificeerd katoen, geen greenwashing, maar 100% biologisch.

Onderstaande infographic toont de verschillen tussen traditioneel en biologisch ‘organic’ katoen aan. De infographic bevat allerlei statistieken over katoen. Ik vind het altijd gevaarlijk om dergelijke cijfers te noemen. Je ziet namelijk zoveel verschillende getallen als het gaat om biologisch katoen. Rode draad in alle die statistieken is wel dat traditioneel katoen echt enorm veel vergt van onze aardbol. Katoen heeft een impact op onze maatschappij. Bijna 25% van alle pesticiden in de landbouw gaat naar de teelt van traditioneel katoen, terwijl er ongeveer 5% van de landbouw grond wordt gebruikt voor katoen. Bizar toch? Bij de teelt van biologisch katoen gaat het er anders aan toe. De eisen rondom biologisch katoen zijn vele malen strenger doordat boeren anders om moeten gaan met het gebruik van water, inzet van grond en uiteraard zonder pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen. Hierdoor moet biologisch katoen uiteindelijk ook beter zijn voor mens & milieu. Niet alleen tijdens de teelt, maar ook als je het draagt op je lichaam

En naast het gebruik van biologisch katoen hebben we het nog niet gehad over het waterverbruik cq. waterverspilling in de traditionele confectie industrie om katoen te verven.

Wil je meer weten over biologisch katoen, kijk dan hier. Heb je nog vragen, mail ons gerust!

infographic biologisch katoen

Geef een reactie