Verantwoorde bedrijfskleding

Naast onze mooie witte T-shirts gemaakt van 100% biologisch katoen mag ik mij ook dagelijks nog verantwoorden bij een andere firma. Voor die baas was ik vorige week in gesprek met een producent van verantwoorde bedrijfskleding. Duurzame kleding gemaakt van 100% biologisch katoen en ontworpen op basis van het Cradle to Cradle concept.

Bij dit concept worden alle gebruikte materialen na de eerste levenscyclus weer hergebruikt, zodat ze kunnen dienen als grondstof voor nieuwe producten. Zeg maar een soort Mud Jeans, maar dan voor in de fabriek. Deze kleding is nu vooral gemaakt van 100% biologisch katoen en richt zich voornamelijk op mannen. Maar het concept gaat verder dan alleen het gebruik van 100% biologisch katoen. Ook mogen de T-shirts, broeken, etc. geen schadelijk chemische stoffen bevatten en moeten alle materialen makkelijk te scheiden zijn. Dat houdt dus in dat bepaalde felle kleuren (nog) niet mogelijk zijn en dat knopen, ritsen, labels, etc. makkelijk van de versleten kleding af te halen zijn. Lijkt een eenvoudig proces, maar dat is het toch echt niet.

Het Cradle to Cradle concept vergt een hoop energie van alle schakels in de keten. De voornaamste partijen uit de keten van verantwoorde bedrijfskleding zijn:
- Katoenboeren en spinnerijen die de 100% biologisch katoen verzorgen;
- Producenten van verantwoorde bedrijfskleding;
- Wasserijen die tevens een distributie functie hebben naar de eindgebruikers; en
- Afvalverwerkers die de oude kleding recyclen tot grondstof voor nieuwe bedrijfskleding.

Verantwoorde bedrijfskleding is een heel mooi initiatief. Echter, het loopt nog niet storm. Of eigenlijk helemaal niet. De keten is zo sterk als de zwakste schakel. En dat zie je hier heel goed terug. Op papier doen de wasserijen mee, maar helaas blijkt in de praktijk dat de grote wasserijen in de markt er nauwelijks mee bezig zijn. Het heeft te veel impact op hun normale proces, waardoor het waarschijnlijk te duur is. Fantastische kleding, maar als 1 schakel het niet promoot, dan houdt het al snel op.

witte kleding voor de werkvloer

Geef een reactie