Van PET fles naar jeans

Op de basisschool heb ik ooit eens een spreekbeurt gehouden over de geschiedenis van de Levi’s spijkerbroek. Ik heb hiervan nog een boek over het ontstaan van Levi’s in mijn boekenkast staan. Het begon allemaal met een broek voor goudzoekers. Bijzonder verhaal! Mr Levi Strauss heeft er voor gezorgd dat iedere man naast het witte T-shirt ook een spijkerbroek in zijn klerenkast heeft liggen. Of dit dan anno nu nog een Levi’s spijkerbroek is, betwijfel ik.

Levi’s is de laatste jaren bezig met een comeback als het spijkerbroeken merk. Daar horen natuurlijk ook duurzame ontwerpen bij. Na de 'Water Less' collectie komt Levi’s met een nieuwe collectie duurzame jeans. Dit keer gemaakt van gerecyclede PET flessen. Iedere spijkerbroek bevat ongeveer 12 tot 20 oude frisdrank flessen. Het is nog niet mogelijk om met PET flessen denim exact te kopieren. Dat betekent dat voorlopig slechts 20% van de spijkerbroek gemaakt is van gerecycled PET materiaal. De flessen worden vermalen tot kleine polyester vezels, die vervolgens weer worden gemengd met katoenen vezels. Ik ben wel benieuwd hoe die spijkerbroeken gaan aanvoelen. Teveel kunststof lijkt mij niet echt comfortabel. Eerder warm.

Ik vind het in ieder geval wel een prachtig initiatief! Van oude materialen weer hoogwaardige producten maken. Waarom niet? Witteboorden probeert ook op kleine schaal haar steentje bij te dragen aan hergebruik van waardevolle materialen. Jullie krijgen de gelegenheid om bij aankoop 2 nieuwe witte T-shirts 2 oude T-shirts terug te sturen. Deze oude T-shirts bieden wij weer aan voor vervezeling. De vezels worden dan weer ingezet de productie van hoogwaardige producten. Helaas blijkt het nog lastig te zijn om er weer dezelfde Witteboorden T-shirts van te maken. Dat zou wel echt top zijn!

De Levi’s spijkerbroeken gemaakt van PET flessen zijn in ieder geval vanaf 2013 verkrijgbaar!

 

 

 

Geef een reactie