Serendipity #fiday

Gisteren was ik aanwezig op de Food Inspiration Days in het Evulon in Eindhoven. de Food Inspiration Days is een event over trendwatching op het gebied van food. De komende 2 dagen staat het Evulon dan ook in het teken van 'serendipity'. Verschillende spraakmakende sprekers hebben gisteren hun verhaal over dit onderwerp gehouden. Gisteren waren dat o.a. Sergio Herman uit Sluis, Claus Meyer van het bekende Norma en Nils Roemen van #durftevragen. Ook maakten TNO techneuten een meringue schuimpje uit een 3D printer. Allemaal erg inspirerend! Maar wat betekent serendipity eigenlijk? Het is een lastig woord om uit te spreken en betekent volgens de Van Dale het volgende:

"De gave om door toevalligheden en intelligentie iets te ontdekken waar men niet naar op zoek was."

 Of nog beter gezegd:

"Zoeken naar een speld in de hooiberg, en er uit rollen met de boerenmeid!"

Ondanks dat wij niet in de food zitten, is het onderwerp van de Food Inspiration Days zeker ook op ons van toepassing. Serendipity en ondernemen gaan namelijk hand in hand. Bij ondernemen kan het niet anders dan dat je soms tegen dingen aanloopt die je totaal niet had verwacht. Toevalligheden die juist weer hele mooie kansen bieden. Robbert en ik moeten nog tegen onze 'mega serendipity' klapper aanlopen, maar die komt vast wel. Wij staan in ieder geval alle twee open voor nieuwe dingen, want dat is een belangrijk uitgangspunt.

Een bekend serendipity voorbeeld werd aangehaald door Nils Roemen. Zijn verhaal ging over de #durftevragen sms van Omar Kbiri tijdens de Big Improvement Day 2009. Omar bezocht dit event over vernieuwende inzichten samen met een vriend. Hij was zo brutaal om gast Richard Branson per sms te vragen of ze mee mochten naar Washington. Branson's antwoord? JA. Dit was hun boerenmeid! Het nummer van Branson komt hen nog steeds van pas…

Stel je open en ontdek!

Geef een reactie