Meer klachten over online winkelen

online-winkel-beginnenVandaag heeft de Consumentenautoriteit, een adviesorgaan van de overheid, een persbericht verstuurd over het verhoogde aantal klachten over online winkels, o.a.:

1. Webwinkels die niet (tijdig) leveren

2. Webwinkels die niet  reageren op klachten

3. Webwinkels die geen geld teruggeven als consumenten binnen de wettelijke bedenktijd het product hebben teruggestuurd

Als ik bovenstaande punten lees kan ik mij goed voorstellen dat consumenten zich irriteren aan webwinkels. Er is niet irritanter dan organisaties die niet reageren, maar volgens mij geldt dat niet alleen voor webshops? Denk maar aan hoe de Telecomproviders reageren op klachten. Daar word je ook aan het lijntje gehouden, letterlijk aan het 0900-lijntje. Tijdig reageren op klachten is zo belangrijk voor een webshop. Je hebt nl nauwelijks persoonlijk contact met een klant en dan moet je zeker bij vragen en klachten snel en adequaat reageren. Door snel te reageren kan de mening van de klant over een webshop al snel bijdraaien; misschien niet geleverd wat ik wilde, maar wel snel en netjes afgehandeld. Dat is goud waard!

Niet tijdig leveren heb je als webshop eigenaar niet altijd zelf in de hand, want TNT kan ook roet in het eten gooien. Belangrijker is om niet te strakke levertijden te beloven op je website als dat niet reëel is. Als er geen voorraad is, koppel dat dan terug aan de klant en dan weet hij ook waar hij aan toe is. Wacht hier niet te lang mee!

Tsja, webshops die de wettelijke regels niet naleven, moeten gewoon aan de schandpaal worden genageld, maar die zullen het sowieso niet lang overleven op het internet, want de 'Word of Mouth' op web 2.0 is vandaag de dag huge!

Wij nemen bovenstaande punten dan ook mee in het uitwerken van onze processen. Beloof de klant niet teveel, wees open en eerlijk, leef de wettelijke regels na en dan moet het goed komen.

Het zijn de kleine dingen, die het doen en dat geldt ook voor een webshop eigenaar!

Geef een reactie