Korte geschiedenis van het witte T-shirt

Niets is zo eenvoudig als een wit T-shirt. Aangezien het bij Witteboorden om witte T-shirts draait, is een lesje in de geschiedenis van het T-shirt nooit weg.

De naam van het kledingstuk T-shirt komt tadaahh… door de vorm, die lijkt op de hoofdletter T. Obvious!

Het T-shirt werd oorspronkelijk gebruikt als ondershirt, iets wat men onder een trui, polo of overhemd draagt.  Van oudsher zijn de mouwen kort, maar je ziet ook witte T-shirts met mouwen in vele verschillende lengtes verkocht, zoals de zogenaamde longsleeve.

De geschiedenis van het witte T-shirt gaat terug tot de Eerste Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten zagen rond 1915 hun Europese collega’s rondlopen in een katoenen T-shirt, terwijl zij met wollen pakken moesten rondlopen. De Amerikanen namen de kledingstijl van de Europeanen over en brachten het T-shirt de grote waterplas over. Door mannen als Marlon Brando en James Dean in de jaren 50 wordt het witte T-shirt al lang niet meer alleen als ondergoed gedragen. Het witte T-shirt is een status symbool geworden. In het begin was het T-shirt een teken van rebels gedrag wat als immoreel werd beschouwd.

In de jaren 60 en 70 begint men met het bedrukken witte T-shirts. Invloedrijk zijn de  populair muziek bands van die tijd. Een bekende print is de tong van de Rolling Stones. Wie kent hem niet!

Het witte T-shirt is al lang geen gewoon ondergoed meer, maar veel mannen dragen het is ook als een ‘communicatiemiddel’ om jezelf te uiten. Witteboorden richt zich voorlopig wel op witte T-shirts als ondershirts, voor mannen die het ergens onder willen dragen. You never know what the future will bring…

Geef een reactie