India de place2be voor duurzaam

Aishwarya-Rai-at-the-Taj-Mahal-india-10792571-1600-1200
Afgelopen weken ben ik naar India, onze productielocatie, op vakantie geweest en heb ik genoten van de kleurrijke cultuur en natuur.

Bij de keuze van de productielocatie van ons product hebben wij gekeken naar duurzaamheid. Wij hebben geprobeerd om niet alleen rekening te houden met het milieu, maar zeker ook met de werknemers die het product gaan maken. Mensen welzijn is een belangrijk punt waar wij ons ook voor proberen in te zetten. Alle producten die straks bij Witteboorden kunnen worden gekocht, zijn bijvoorbeeld niet gemaakt door kinderen en worden vervaardigd bij een partner die rekening houdt met de werkomstandigheden.

In een land als India werkt een groot aantal van de arbeidskrachten onder de armoedegrens van minder dan 1,25 dollar per dag. Menig Indiaas textielfabrikant betaalt een dergelijk laag dagloon aan haar arbeiders waar vermoedelijk de polo of broek vandaan komt, die je nu draagt. Tijdens mijn reis door India heb ik die armoede dan ook met eigen ogen kunnen zien.

Naast een armzalig dagloon gaan de meeste textielfabrikanten ook minder nauwkeurig om met werktijden. Waar in de textielindustrie werkweken van 80 uur geen uitzondering zijn, probeert onze partner een normale werkweek van 40 uur te handhaven.

De documentaire 'Blood, sweat and T-shirts' geeft een interessant beeld van de Indiase textielwereld, die ook te bewonderen is op Youtube.

Duurzaam is een breed begrip, maar voor ons is het van groot belang dat iedereen met plezier en goede zorg aan ons product werkt. Je kunt beter goed voor je mensen zorgen, want dan werken ze ook beter en harder voor de goede zaak.

Geef een reactie