Het bouwen van een bak* kost ook 1 jaar…

Afgelopen week had ik weer een ouderwets avondje met 3 oude studiegenoten. Ons contact gaat terug naar begin jaren ’90 op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom. Eens in de zoveel tijd spreken we op een doordeweekse avond af bij een Grieks restaurant in het land. Ouzo, Pikilia en een Olympia schotel zijn vaak onze favorieten. Iedere keer is het weer ouwe jongens krentenbrood. Op zo’n avond passeren allerlei onderwerpen de revue. Deze avond werd er ook stilgestaan bij Witteboorden. Reden voor mij om weer eens terug te kijken naar vorig jaar. Het was een jaar waar ik een hoop wijzer ben geworden over ondernemen:

1. Nitty-gritty stuff. Het zijn echt de kleine dingen die het doen. Ook bij ondernemen. Je bent zoveel tijd kwijt met de kleinste details.

2. Knopen doorhakken. Je kunt eindeloos plannen maken en alles tot in de puntjes uit willen werken, maar op een gegeven moment moet je gewoon knallen. Gas erop! Met eindeloos plannen, verdien je immers geen geld...

3. Werken met Nederlandse partners. We hebben helaas wat pech gehad met de eerste order. In deze situatie ben ik dan ook heel blij met een Nederlandse partner. Hierdoor kunnen problemen snel worden opgelost.

4. Samenwerken. Nog belangrijker is wederzijds vertrouwen in je zakenpartner en alles kunnen uitspreken. Dat voorkomt een hoop frustraties tijdens het ondernemen. We weten steeds beter wat we aan elkaar hebben.

 

* bak = boot / schip ...

Geef een reactie