Eerlijk en authentiek

Vorige week schreef ik over het CBW-Mitex congres over duurzaam ondernemen waar Witteboorden bij aanwezig was. Ruud Koornstra verkondigde in zijn afsluitende presentatie dat duurzaam ondernemen gepaard gaat met eerlijk en authentiek. Helemaal mee eens! Na het congres zijn wij ons dan ook gaan afvragen wat Witteboorden authentiek  maakt. Wat kunnen wij eventueel leren van andere ondernemers hoe Witteboorden authentiek kan zijn?

Zo stuitte ik vorig jaar al op het merk TOMS Shoes. Dit authentieke merk is vorige week geïntroduceerd aan de Nederlandse modepers en de schoenen zullen vanaf 2012 hier te koop zijn. Ik vind TOMS een geweldig leuk idee. Het schoeisel is niet zo spannend, eerder eenvoudig, want die zijn gebaseerd op de bekende espadrilles. Het is vooral het authentieke concept wat TOMS zo uniek maakt. TOMS geeft voor ieder verkocht paar schoenen een paar weg in ontwikkelingslanden, inclusief staten in de USA! Inmiddels zijn er sinds de oprichting in 2006 ruim 2 miljoen paar weggegeven…

Wat maakt dit merk authentiek? TOMS doet echt iets voor een ander, zonder daar iets voor terug te hoeven hebben. Het is gemeend en dat is ook terug te zien aan de foto’s , verhalen en video’s op hun website. Dit authentieke gedrag resulteert in een enorme goodwill bij consumenten en daardoor krijgt TOMS indirect wel iets terug voor het weggeven, namelijk free publicity o.a. via de bekende word of mouth. Een authentiek verhaal kan dus een hoop mooie dingen opleveren voor een onderneming.

De keerzijde van dit succes is dat een authentiek merk niet onopgemerkt blijft op de zwarte markt. Zo stond ik dit voorjaar in Shanghai in een clothing market met een paar TOMS in mijn handen. Deze kostte slechts een fractie van de originele verkoopprijs (gem. 55 euro) en volgens mij werd alleen de Chinese verkoper er beter van. Die fake handel is de consument ook niet onopgemerkt gebleven. Op YouTube trof ik een video aan waarin een consument uitlegt hoe je authentieke TOMS kan onderscheiden van de nepperds.

Inmiddels verkoopt TOMS ook zonnebrillen en kleding via de website. Ik vraag mij dan ook af of ze straks voor iedere verkochte zonnebril een bril naar Afrika gaan sturen???