Echte witte boorden

Kleding maken de man. en draait het bij mode voor mannen om de details. De juiste sokken, de bijpassende riem en uiteraard een mooie wit T-shirt onder het overhemd. Een belangrijk detail bij overhemden is de boord. Welke boord kies je voor welk moment? Uit welke kragen kan je überhaupt kiezen? De Nederlandse man draagt voor zijn werk steeds minder vaak een das. Maar gaat het liefst naar zijn werk in een jeans met daarop een overhemd en colbert. En als de man dan een overhemd draagt waar moet hij dan op letten? 3 aspecten zijn belangrijk bij het kiezen van de boord: de rughoogte, hoe de boordpunten zijn gesneden en de lengte van die boordpunten.

Zo is het voor mannen met een korte nek niet echt verstandig om een overhemd te dragen waarvan de boord een hoge rug heeft. Een lage kraag doet je hals namelijk langer lijken. Heb je een lange nek dan kan een overhemd met hoge boord weer wel prettig zijn.

De boordpunten daarentegen helpen een smal of een rond gezicht beter tot zijn recht te komen. Zo doet een lage boord met rechte punten het gezicht smaller lijken. Mannen met een smal gezicht kunnen vaakbeter een boord kiezen met een hoge kraag en weggesneden punten.

Uit welke witte boorden kunnen mannen kiezen? Hieronder heb ik bekendsten op een rij gezet.

Wide spread

De meeste mannen dragen een overhemd met een wide spread boord. Veelzijdig door zijn lage kraag en doordat de kragen iets verder uit elkaar staan. De kragen staan niet zo ver uit elkaar als bij een cut-way boord. De meeste business overhemden in mijn kledingkast hebben ook deze kraag. Lekker makkelijk en staat altijd goed.

Cut-away boord

Overhemden met een cut-way boord worden vrijwel alleen gedragen in combinatie met een stropdas. De kragen van deze boord lopen naar achteren waardoor soms de punten in zijn geheel verdwijnen onder het jasje. Een ideale boord als de knoop van de stropdas moet opvallen bij je overhemd.

Straight point boord

De naam zegt het al. De punten van deze boord lopen recht omlaag. Obama draagt altijd overhemden met deze boord. Het was ook de favoriet van zijn voorganger J.F. Kenndey. Door de scherpe hoek van de punten is er slechts beperkte ruimte voor een stropdas. Een ideale boord om een rond gezicht smaller te doen lijken.

Button-down

Lange tijd was hij not done, maar de button-down boord zie je weer geregeld terug bij overhemden. De knoopjes geven een overhemd een sportieve, casual uitstraling. Zelf heb ik ook een paar van dit soort overhemden in de kast liggen.

Vadermoordenaar

Eén van de bekendste boorden is de vadermoordenaar boord, die vaak door James Bond in het casino wordt gedragen. Oftewel de boord van een smokinghemd met die kleine puntjes voor de vlinderdas. James Bond mag hem dan geregeld dragen, maar voor dagelijks gebruik is hij niet echt geschikt. Ik heb overigens geen idee waar de naam vandaan komt? Jij misschien?

Welke witte boord kies jij?

heren_overhemd_boorden_witteboorden

Geef een reactie