Beveiliging van een webshop

mijnwinkel-sslDe afgelopen dagen was het bedrijf DigiNotar wereldnieuws in Nederland. Het Nederlands bedrijf was tot voor kort verantwoordelijk voor de veiligheidscertificaten van verscheidene overheidssites, maar vergat de achterdeur dicht te doen voor Iraanse hackers.

Voor de ontwikkeling van onze webshop hebben wij ook stil gestaan bij het gebruik van veiligheidscertificaten. Wij vroegen ons af wat we nu eigenlijk aan die certificaten hebben? Waarom moet je ze gebruiken? Merkt de consument een verschil tussen beveiligd en onbeveiligd? Zal hij of zij kiezen voor een andere webshop als jouw shop niet beveiligd is? Kijkt de consument überhaupt wel naar de aanwezigheid van dergelijke certificaten? Ik denk dat consumenten amper weten of ze online inkopen doen via een beveiligde lijn. Volgens mij speelt hierbij vertrouwen en bekendheid een grote rol. Consumenten gaan er (denk ik) vanuit dat een bekende e-tailer zijn zaakjes wel op orde heeft. Uiteraard hebben wij op advies van ons webdeveloper Digitalbits er ook voor gekozen om te werken met veiligheidscertificaten. Het bekende SSL protocol zorgt voor encryptie van persoonlijke informatie van onze toekomstige klanten. Je moet er niet aan denken dat de bankrekening van een consument via onze webshop wordt leeggeroofd?!

Hieronder staat een stukje lezen uit een NRC Next artikel van 5 september waarin de auteur van het artikel kort uitlegt hoe een veiligheidscertificaat werkt.

Geef een reactie