Verantwoord ondernemen

Twee vliegen in één klap: hoge kwaliteit én een verantwoord product!

Het is niet onze bedoeling om de ‘witte missionaris’ uit te hangen die alleen het ‘groene woord’ verkondigt, maar een bewuste levensstijl past wel binnen de filosofie van Witteboorden. Het leveren van top kwaliteit is daarbij altijd ons uitgangspunt. Met het gebruik van 100% biologisch katoen hebben we én een hoge kwaliteit én een verantwoord product; twee vliegen in één klap! Kijk, daar houden we nou van.


1. Top kwaliteit

Met Witteboorden willen wij laten zien dat een verantwoord product wel degelijk van hoge kwaliteit kan zijn. Vandaag de dag is kwaliteit namelijk nog steeds de belangrijkste reden van een aankoop. Wij werken daarom ook alleen samen met leveranciers die in staat zijn om hoge kwaliteitseisen op een verantwoorde wijze te waarborgen.


2. Waarom biologisch katoen?

Wist je dat de katoenplant wordt gezien als één van de meest vervuilende gewassen ter wereld? Ongeveer 25% van wereldwijd ingezette pesticiden in de landbouw wordt ingezet voor de teelt van traditioneel katoen. Dit terwijl de katoenteelt slechts 2,5% van alle landbouw inneemt. Voor vier T-shirts is een schokkende 2,5 kilo pesticiden nodig! En wat te denken van waterverspilling.

Daarom kiezen wij niet voor traditioneel katoen, maar gebruiken wij in onze witte T-shirts 100% biologisch katoen.

Bij de teelt van biologisch katoen, wordt er geen kunstmest, chemische bestrijdings- en ontbladeringsmiddelen gebruikt. En geen genetisch gemanipuleerde planten en zaden. Puur natuur dus! En laten we het water niet vergeten, want door het gebruik van betere irrigatiemethoden wordt er veel minder water gebruiktvoor het telen van biologisch katoen. Dit wetende, zitten je witte T-shirts ineens veel lekkerder!

 


3. Water besparend verven!

Verven is naast het telen van traditioneel katoen het meest vervuilende onderdeel bij de productie van kleding. Gemiddeld gesproken blijft er na het verven van 2 T-shirts ruim 50 liter met vele zware metalen en chemicaliën vervuild water over. Na een verfbeurt wordt dit vervuilde water veelal geloosd. In Tiripur, het breimekka van India, worden zo dagelijks miljoenen liters vervuild water gedumpt door honderden ververijen. Je kunt begrijpen dat dit een enorme aanslag is op het leven en de lokale omgeving.

Onze leverancier was één van de eerste in zijn omgeving die besloot dat deze werkwijze niet langer meer kon. Hij kwam met een milieuvriendelijke oplossing, waarbij duurzaamheid het sleutelwoord was. Door het gebruik van een zelfontworpen biologische waterzuiveringsinstallatie wordt vervuild water na een verfbad gefilterd en opgevangen. Hierdoor is het water weer geschikt als drinkwater of voor een volgend verfproces. Door onze witte T-shirts daar te laten verven, besparen wij hierdoor ongeveer 50 liter water per twopack. Omgerekend zijn dit ruim zes kratten bier! Is de moeite toch?

 


4. GOTS gecertificeerd katoen

Onze leverancier levert top T-shirts, waarvan het katoen aan strenge eisen moest voldoen. Het gebruikte 100% biologische katoen in onze witte T-shirts voldoet aan de eisen van het GOTS keurmerk: Global Organic Textile Standard. Dit betekent dat er géén gebruik wordt gemaakt van zware chemicaliën, zoals metalen en formaldehyde, bij het kleuren en veredelen van het katoen! Tevens kijkt het GOTS keurmerk ook naar de arbeidsomstandigheden bij de productie van biologisch katoen. Denk aan hygiëne, veiligheid, geen kinderarbeid, fatsoenlijk loon en normale werkdagen.

5. Oude T-shirts opsturen

Geef je oude witte T-shirts een tweede leven. Stuur ze – wel eerst gewassen alsjeblieft - GRATIS op naar Witteboorden. Gebruik hiervoor de retourenvelop die bij iedere twopack zit. Hiermee voorkom jij dat hoogwaardige, maar niet-draagbare textiel in de kliko verdwijnt. Jaarlijks gooien we bij elkaar meer dan 100.000 ton aan oude kleding weg. Eeuwig zonde, want van deze oude, niet-draagbare kleding kunnen weer nieuwe producten worden gemaakt.

Hoe? Keyword is: vervezeling.
Vervezeling zorgt ervoor dat bruikbaar biologisch katoen uit oude T-shirts wordt herwonnen, met nauwelijks materiaalverlies. Van de herwonnen vezels kunnen weer garen worden gesponnen die weer worden gebruikt voor nieuwe producten. Het ultieme doel van vervezeling is: van gedragen witte T-shirts, nieuwe maken. Dus wees geen witteboordencrimeel en lever je oude, versleten T-shirts in en geef ‘m een tweede leven.

Wil je jouw oude witte T-shirt opsturen? Kijk dan hier voor de procedure.